Historik
Tankarna på en golfbana i Drottningholm daterar sig långt tillbaka, närmare bestämt på 1930-talet. Dessa tankar avfärdades dock av HKH Gustaf V med orden ”en sådan gubbsport”! Två decennier senare blommade det upp igen. År 1956 gjorde arkitekt Anders Tengbom samt eldsjälarna Herbert Kastengren och Einar Bristedt ett nytt försök att bilda en ny klubb i Stockholm och nu började snöbollen rulla.
Legendariske banarkitekten Rafael Sundblom, pappa till totalt 16 banor i Sverige hade under flera års tid skissat på en bana i Drottningholm. Nu skred han åter till verket med ny glöd i pennan och med benäget stöd av vännen och bollplanket, Axel Wennerberg, tidigare ordförande i Stockholms Golfklubb.
Det blev många skisser innan bilden slutligen klarnade då massor av förslag stupade på diverse aber, inte minst motsträviga arrendatorer. Det fanns till och med planer på att några hål skulle gå inne i Drottningholmsparken. Tyvärr fick Sundblom aldrig se sin, skulle det visa sig, sista bana förverkligad. När han dog 1958 övertogs arbetena av Sundbloms lärjunge, Nils Sköld.
Axel Wallenberg kommer för alltid att ha en speciell plats i Drottningholms Golfklubbs historia. Det var han som lyckades övertala sin brorson Jacob att ställa upp med en grundplåt på 100.000 kronor. Dock skulle som motkrav, innan det blev några pengar, medlemmarna först samla in lika mycket pengar på egen hand! Försäljningen av reverser kom igång som kostade 1 000 kronor styck och ganska snart hade man fått ihop ett hundratal namn.
Den nybildade klubben hade stort stöd av Gustaf VI Adolf och det var naturligtvis otänkbart att någon annan än kungen skulle inviga banan den den 26 september 1959.
Det berättas att kungen blev så förtjust i spelet vid invigningen att han sköt upp en väntande middag och försvann ut på golfbanan med vännerna Herbert Kastengren, Anders Rabenius och Ragnar Sachs.
År 2000 påbörjades planerna att göra en större renovering av golfbanan. Det tog sju år innan klubben bestämde när spaden skulle sättas i jorden. Oktober 2010 startade det arton månader långa projekt som designats av Benestam Golf Course Design. Arkitekten Johan Benestam har fångat vad som gör Kungl. Drottningholm speciell och som gör att banan kommer att motsvara framtida krav. Spelare kommer nu och i framtiden även fortsättningsvis njuta av en golfbana med stor variation och en unik karaktär.
Med sitt suveräna läge i slottsmiljö bara knappt två mil utanför Stockholms centrum har banan alltid haft ett gott anseende men det som fört ut namnet över världen är tävlingarna. Klubben kanske har ett oslagbart rekord i att arrangera internationella stortävlingar, 7 st SEO och Scandinavian Masters.
Drottningholm är en anläggning att trivas på idag och så långt vi kan blicka framåt.